Is je scriptie afgekeurd. Ook dan kunnen deze scriptietips je helpen om je diploma te halen.

Redigeren

Je bent nu hier:

Slimme tips als je toe bent aan de beoordeling van je scriptie of thesis en nog weinig tijd hebt.

Hoe ik scripties beoordeel

Als beoordelaar maak ik zelf regelmatig mee dat ik van de hogeschool een strakke deadline krijg om een heel aantal scripties te beoordelen. De eerste student van de stapel wenst mij op pagina 1 veel leesplezier. Ik denk bij mijzelf: bij de volgende sla ik het voorwoord over. Dat bespaart tijd, ook al vind ik het wel leuk om te lezen. Op de computer open ik het beoordelingsformulier, dat ik na het lezen van elk hoofdstuk direct invul. Vandaag ga ik proberen om elke scriptie binnen twee uur anderhalf uur helemaal beoordeeld te hebben.

Beoordelaars hebben weinig tijd

Is dit de manier waarop met jouw scriptie wordt omgegaan? Waar je een half jaar hard aan gewerkt hebt? Ja, helaas in de meeste gevallen is dat echt zo. En dan mag je nog blij zijn dat je niet een beoordelaar hebt getroffen die zoekt naar spelfouten om het geheel af te keuren en elke tabel narekent. De meeste beoordelaars hebben weinig tijd om je scriptie te beoordelen. Van beoordelaars wordt aan de andere kant wel verwacht dat zij het beoordelingsformulier zorgvuldig invullen en naast het aankruisen van ‘voldoende’ of ‘onvoldoende’ ook wat toelichting geven.

Wat vaak en zichtbaar fout gaat, komt op het beoordelingsformulier

In de praktijk gebeurt het daarom vaak dat beoordelaars snel een aantal vaak voorkomende opvallende fouten benoemen. Bijvoorbeeld:

 • Het niet (genoeg) gebruiken van alinea’s.
 • Ontbrekende tabeltitels.
 • Onjuiste APA-verwijzingen.

Ook worden er gewoon ‘pagina’s geteld’. Dit hoofdstuk is te lang. Deze paragraaf is te kort. De paragraafstructuur is niet volgens de handleiding.  Allemaal zaken die snel genoteerd kunnen worden op het beoordelingsformulier.

TIP: Zorg dus voor een net afgewerkte scriptie

Dat kan je het beste doen door voor jezelf een lijstje te maken van zaken waar je op wilt letten bij het redigeren en lay-outen van je scriptie. Tien tips van ons:

 1. Zorgen dat alle bronverwijzingen in de tekst kloppen. Denk eraan dat je paginanummers toevoegt bij een citaat en ook bij figuren die je hebt overgenomen verwijst naar de bron.
 2. Zorg dat alle tussenkopjes passen bij de tekst
 3. Vraag jezelf bij elke paragraaf af of je een inleidende zin nodig hebt.
 4. Splits lange zinnen (meer dan twee regels op je beeldscherm) op in meerdere zinnen
 5. Check of je alle veelvoorkomende Engelse woorden en vaktermen op dezelfde juiste manieren geschreven worden. Let ook op het hoofdlettergebruik bij bijvoorbeeld afkortingen.
 6. Maak de tabel- en figuurnummering in orde.
 7. Haal dubbele spaties eruit met de zoek- en vervangtoets.
 8. Print de scriptie zodat je kan zien of je overal dezelfde regelafstand, lettergrootte en lettertype gebruikt.
 9. Lees de scriptie na en kijk of de werkwoorden die eindigen op een d of een t juist gespeld zijn.
 10. Werk de inhoudsopgave bij en zet alles netjes op de pagina.

Onze hulp

De meeste studenten komen bij ons met een afgekeurde scriptie of onderzoeksvoorstel. Wil je dit voorkomen? Schakel dan onze hulp in om je scriptie beoordelingsproof te maken!